Rozpływające się w ustach żółtko.
Pomysł na kolejne śniadanie inaczej.
Składniki:
Garść jarmużu
3 pieczarki
1/2 cebuli czerwonej
4 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
oregano,
słony ser feta lub inny solankowy
Wykonanie:
Pieczarki, pomidory, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki.
Wszystko smażymy na patelni - możemy podsmażyć składniki na oleju z suszonych pomidorów.
Gdy wszystko zmięknie dodajemy jarmuż i podlewamy 3 łyżkami wody. Gdy straci objętość i woda wyparuje, dodajemy ser.
Wszystko mieszamy, doprawiamy oregano. Nie solimy, ponieważ ser jest wystarczająco słony.
Warzywa przekładamy do kokilek.
Na wierzch wbijamy po 1 jajku, na żółtko sypiemy po szczypcie soli.
Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i pieczemy ok.7 minut - cały czas kontrolując stan jajka na wierzchu.
Białko powinno się ściąć, a żółtko pokryć cienką warstewką i w środku pozostać płynne.
Podajemy na ciepło, możemy zjeść do tego kawałek chleba.
0 komentarze:
Prześlij komentarz