Kolejna szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca sałatka.
Moja ulubiona :)
Słodka od buraka, cierpka od gryki, słona od sera i pikantna od sosu.
Pyszna!
Składniki:
50 kaszy gryczanej palonej
1 ugotowany burak
garść sałaty lodowej
ser feta wg uznania
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy łagodnej
szczypta pieprzu czarnego
sól
Wykonanie:
W garnku wlewamy wodę. Gdy się zagotuje dodajemy 1 łyżeczkę masła.
dopiero potem wkładamy kaszę.
Solimy w następnej kolejności - ok.1 łyżeczkę.
Gotujemy do napęcznienia kaszy (15-20 minut).
Wyjmujemy ją i odstawiamy do wystygnięcia
Na talerz wykładamy garść sałaty.
Ścieramy lub kroimy ugotowanego wcześniej buraka.
Wykładamy przestudzoną kaszę.
Posypujemy skruszonym serem feta.
Skrapiamy sosem.
Sos:
Mieszamy razem miód, oliwę, musztardę i pieprz.
Składniki:
50 kaszy gryczanej palonej
1 ugotowany burak
garść sałaty lodowej
ser feta wg uznania
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy łagodnej
szczypta pieprzu czarnego
sól
Wykonanie:
W garnku wlewamy wodę. Gdy się zagotuje dodajemy 1 łyżeczkę masła.
dopiero potem wkładamy kaszę.
Solimy w następnej kolejności - ok.1 łyżeczkę.
Gotujemy do napęcznienia kaszy (15-20 minut).
Wyjmujemy ją i odstawiamy do wystygnięcia
Na talerz wykładamy garść sałaty.
Ścieramy lub kroimy ugotowanego wcześniej buraka.
Wykładamy przestudzoną kaszę.
Posypujemy skruszonym serem feta.
Skrapiamy sosem.
Sos:
Mieszamy razem miód, oliwę, musztardę i pieprz.
0 komentarze:
Prześlij komentarz