Tylko chwila na sałatkę?
Jest kasza Bulgur.
Czym jest kasza Blugur?
Wygląda jak kuskus, ale trochę większy.
Czy różni się od kuskusu?
Jak smakuje? Jak długo się robi?
Kuskus to granulat pszenicy i wody.
Natomiast Bulgur to specjalnie spreparowane ziarna pszenicy.
Jeżeli chodzi o kuskus, wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
Bulgur wymaga chwili zagotowania.
Składniki:
3/4 szkl. suchej kaszy bulgur
mieszanka sałat (garść)
marchewka
ser kozi / feta / szopski bułgarski
pestki dyni, słonecznika
bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ja zazwyczaj korzystam z proporcji:
1 szkl.kaszy- 1,5 szkl.wody.
Gotujemy 7-8 minut. Lekko solimy.
Odstawiamy z palnika, zostawiamy pod przykryciem na ok.10 minut,
aż pochłonie resztę wody i napęcznieje.
(Dla smaku możemy kaszę gotować nie w wodzie,ale w bulionie warzywnym)
W tym czasie mieszamy:
sałatę, dowolnie pokrojoną marchewkę, bazylię, pestki, pieprz.
Dodajemy pokruszony słony ser.
Wsypujemy przestudzoną kaszę i gotowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz