Sernik z musem dyniowym
Szklanka musu z dyni nadaje sernikowi puszystości i wilgotności.
Jak zrobić taki mus? Wystarczy udusić kawałki dyni w odrobinie wody
i zmiksować na gładko.
Warto taki mus podzielić na porcje, zamrozić i korzystać w razie potrzeby :)
Składniki:
1 kg sera twarogowego zmielonego
2 budynie waniliowe
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 szkl. musu dyniowego
Wykonanie:
Ucieramy oddzielnie 4 żółtka z cukrem.
Dodajemy masę jajeczną do sera białego. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukier waniliowy / ekstrakt oraz budynie (sypki proszek).
Dodajemy mus z dyni.
Miksujemy dokładnie, aż masa będzie jednolita.
Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli.
Dodajemy do masy serowej, mieszając ostrożnie łyżką drewnianą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W tym czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i podsypujemy odrobiną mąki.
Wylewamy sernik. Pieczemy ok.1,5 godziny w 180 stopniach C.
Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem suchość sernika.
W razie potrzeby dopiekamy jeszcze kilka minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz