"Gospodarz bez kapusty, miewa brzuch pusty"
Szybki i prosty sposób na własną kapustę kiszoną.
W smaku może Was zaskoczyć :)
W niczym nie przypomina podrasowanej kapusty ze sklepowej półki.
Składniki:
1 kg kapusty,
1 jabłko,
1 marchewka
koper,
kminek,
owoce jałowca,
2 g soli ( ja używam himalajskiej),
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę, aby zmiękła i straciła gorzkawy posmak.
Po tym czasie przekładamy do dużej miski.
Dodajemy starte jabłko, koper i/lub kminek (około 1 łyżeczki).
Ścieramy marchewkę i dodajemy do reszty.
Możemy dodać kilka ziaren jałowca, jeżeli ktoś lubi.
Mieszamy wszystko porządnie i przekładamy do słoików - mocno ubijając kapustę.
Przykrywamy słoiki.
Zostawiamy wszystko w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz