Kapusta dobra na wszystko?
Czy zastanawialiście się nad właściwościami kapusty, gdy pałaszowaliście jesienny bigos czy surówkę? Odkręcało was na myśl o wypiciu soku z kapusty? Być może po moim wpisie rzucicie się ochoczo na kapustę i na stałe zagości w waszym menu :)
Szukając informacji na temat kapusty ( której de facto nie lubię :) )
najwięcej znalazłam w książce „Apteka Natury” Jadwigi Górnickiej. Wymienione jest tam ponad 100 zastosowań kapusty na różne dolegliwości!
Właściwości lecznicze zawiera zarówno surowa, kiszona, jak i duszona, gotowana kapusta.
Zdrowy jest także świeży sok z jej liści.
Do wyboru mamy kapusty białe, włoskie i czerwone.
W medycynie ludowej kapusta zajmuje jedno z pierwszych miejsc, babcie używały liści kapusty na wszystko i to właśnie liście mają szczególne właściwości.
Liście stosowane zewnętrznie leczą:
katar, zapalenie oskrzeli, problemy żołądkowo- jelitowe, wątrobowe, pęcherzowe, problemy skórne, egzemy, trądzik, łupież, guzy, nerwobóle reumatyczne, zębowe, oparzenia, odmrożenia, stłuczenia i siniaki, bóle głowy, migreny, astmę, ukąszenia, żylaki i wiele innych.
Im świeższa kapusta, tym mocniej działa.
Przed użyciem należy umyć liście, osuszyć, rozbić tłuczkiem lub wałkiem aż puści sok.
I dopiero przykładać na bolące miejsca. Okład robimy z kilku liści, mocujemy bandażem, w razie potrzeby owijamy się chustką czy szalikiem.
Kapusta w postaci surówek i soku zalecana jest na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego i ogólne osłabienie.
Kapusta zawiera magnez, miedź, żelazo, które pomagają na anemie.
Sam sok ma właściwości gojące i zabliźniające, zawdzięczamy je kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym, witaminie U i K.
Aby ułatwić trawienie kapusty, powinniśmy dodawać do niej kminek i majeranek.
Co z kiszoną kapustą?
Najlepsza będzie ta zrobiona samemu.
W sklepach najczęściej możemy trafić na podrasowaną kapustę, z dodatkiem np.octu czy kwasku cytrynowego. Pomijam już wynalazki z niekończącą się listą EEEeeee....
Jak zrobić kapustę w domu?
O tym w kolejnym poście :)
Natomiast o samej kapuście kiszonej:
zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika. Enzymy mlekowe działają silnie dezynfekująco na układ pokarmowy. Dlatego nie należy ich niszczyć i płukać kapusty kiszonej.
Jak smakuje sok z kapusty?
Dla mnie jest lekko... paskudny... Dlatego aby trochę zabić smak :) dodaję sok z marchewki lub buraka :)
Na co jeszcze może pomóc kapusta:
(jest tego wiele,ale wymienię popularniejsze)
1.Anemia : 1/2 szkl. Soku ze świeżej kapusty dziennie
2.Angina : okłady z liści na szyję, płukanie gardła sokiem z kapusty.
3.Biegunka: Jeść długo gotowaną kapustę i popijać wywar.
4.Ból głowy: okłady z liści na czoło, kark oraz strefę wątroby.
5.Grypa: do 3 szkl.soku dziennie.
6.Chore jelita: Popijać sok; rano zjadać 2 łyż. Kapusty kiszonej.
7.Robaki jelitowe: Popijać przez 3 dni rano 1 szkl.soku + okłady na dolną część brzucha.
8.Stłuczenia i kontuzje: okład z liści.
9.Bolesne miesiączkowanie, zapalenie macicy: okład z liści na dół brzucha, na 2-3 godziny.
10.Zapalenie zatok: okład z liści na całą noc. Rano i wieczorem wprowadzić do nosa 1/2 łyżeczki świeżego soku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz