Inspiracja wietnamskimi bagietkami.
Bahn mi to kanapki z orientalnymi dodatkami, warzywami i białkową wkładką.
Ciekawe w smaku. Zaskakujące :)
Ten wyjątkowo smaczny przepis znalazłam w jednej z piękniejszych książek o kuchni roślinnej.
Składniki troszkę zmieniłam ( na to, co miałam pod ręką)
Składniki:
Bagietki ( u mnie chleb ziarnisty)
1 kostka tofu
Marchewka
Ogórek
Chili
Ocet ryżowy
Syrop z agawy
Sos sojowy
Imbir suszony
Mięta świeża
Sałata
Masło orzechowe
Wykonanie:
Marchewkę i ogórka kroimy w cieniutkie plasterki.
Zalewamy marynatą:
4 łyż. octu ryżowego
4 łyż. Wody
2 łyż. syropu z agawy
Odrobina chili w proszku
W oddzielnej miseczce robimy zalewę do Tofu:
2 łyż. sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy
szczypta chili
szczypta imbiru.
Tofu kroimy i zalewamy marynatą,
szczelnie przykrywamy i zostawiamy w lodówce na godzinę.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy tofu na złocisto.
Pieczywo pokroić i posmarować cienko masłem orzechowym.
Położyć sałatę.
Odcedzić zamarynowane warzywa - ułożyć na kanapkach.
Dodać usmażone tofu oraz miętę ( w oryginale jest także kolendra).
0 komentarze:
Prześlij komentarz