Jarmuż należy do rodziny kapustnych.
Niestety w Polsce używany bardziej do ozdoby niż jedzenia.
A szkoda... Zawiera on bowiem mnóstwo białka, błonnika, witamin i soli mineralnych.
Ma także bardzo silne działanie przeciwnowotworowe.
Działania tego na pewno nie pozbędziemy się jedząc go w surowej postaci.
Pyszną i prostą propozycję podaję niżej:)
Składniki:
garść jarmużu,
1 jabłko,
sok z cytryny
migdały całe lub płatki
miód 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
szczypta soli
1/4 łyżeczki musztardy.
Wykonanie:
Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki - obrywamy grube łodygi.
Jabłko kroimy na małe kawałeczki - skrapiamy porządnie dużą ilością soku z cytryny.
Dodajemy do jarmużu.
Na suchej patelni prażymy chwilę migdały, posypujemy nimi sałatkę.
Oddzielnie mieszamy olej, miód, musztardę, sól i odrobinę soku z cytryny.
Polewamy sosem sałatkę :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz