Coś słodkiego dla łasuchów.
Ciasto, którego zrobienie zajmuje kilka minut :)
Już z lekko świąteczną nutką.
Pachnące cynamonem i kardamonem.
Ze słonym posmakiem na koniec :)
Składniki:
1 opak. słonych krakersów
2 budynie
500 ml mleka (może być dowolne roślinne)
4 łyżeczki cukru (może być brązowy)
2 łyżki cukru waniliowego
3 jabłka
sok z 1 cytryny
2 łyż.dowolnego dżemu (u mnie gruszkowy)
cynamon, kardamon
Wykonanie:
Warstwę krakersów układamy na brytfance.
Gotujemy budyń w proporcji:
2 budynie na 500 ml mleka.
Ciepły budyń wylewamy do formy i układamy na niej warstwę krakersów.
Wierzch smarujemy dowolnym dżemem.
Obieramy jabłka, kroimy w cząstki i wkładamy do miski z wodą i sokiem z 1 cytryny.
Jabłka nie ściemnieją i nabiorą kwaśnego posmaku.
Odsączamy jabłka.
Posypujemy je cynamonem, kardamonem i cukrem waniliowym.
Na gorącej patelni dusimy jabłka aż zmiękną, a przyprawy pociemnieją.
(Jabłka możemy lekko podlać wodą, jeżeli będą przywierać za mocno).
Układamy plasterki na wierchu ciasta.
Zostawiamy ciasto na noc w lodówce do ściśnięcia masy budyniowej.
Pyszności!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz