Pomysł na danie wegetariańskie na obiad
Papryka szpiczasta czy Ramiro.
Pierwszy raz kupiłam ją dzięki poleceniu koleżanki Bułgarki.
Różni się w smaku od naszej zwykłej papryki.
Jest słodsza, bardziej mięsista.
Pasuje do wielu dań, można ją grillować, piec, smażyć.
Moja wersja to faszerowana papryka (ze skórką) z kaszą jaglaną i dodatkami.
Składniki:
2 papryki Ramiro
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
1 jajko
Kawałek sera solankowego szopskiego
Pietruszka - natka
Sól i pieprz
Lubczyk suszony
Wykonanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne.
Pozostałe składniki szatkujemy i mieszamy.
Powstałym farszem nadziewamy paprykę.
Układamy w naczyniu żaroodporny.
Jeżeli farsz się wyleje - nie martwić się :)
Nadmiar rozlać naokoło papryki.
Skropić lekko olejem i wstawić do piekarnika.
Piec pod przykryciem 35 minut w 190 stopniach C.
0 komentarze:
Prześlij komentarz