Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz.
Możemy jeść ją na słono, na słodko, na ciepło czy zimno.
Jest bezglutenowa i z tego względu polecana chorym na celiakię.
Nie wszyscy jednak tej kaszy próbowali. Trzeba to zmienić
A najprościej zacząć od zwykłej sałatki :)
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2szkl. wody
1 ugotowany burak
garść mieszanki sałat
garstka rzeżuchy
50 g sera solankowego szopskiego
3 łyżeczki sosu winegret
kurkuma, lubczyk, wegeta, sól, pieprz.
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bierzącą wodą.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szkl.wody.
Na wrzątek wsypujemy po kolei: 1 łyżeczkę lubczyku, szczyptę kurkumy, kaszę jaglaną, szczyptę pieprzu, szczyptę soli lub wegety.
Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy kasze pod przykryciem,aż wchłonie resztę wody i napęcznieje.
W tym czasie kroimy ugotowanego buraka na cienkie plasterki.
Ser szopski bułgarski ścieramy na tarce o małych oczkach.
W małym słoiczku mieszamy : 1 łyżeczkę octu jabłkowego, 2 łyżeczki oleju, pół łyżeczki miodu, szczyptę pieprzu oraz pół łyżeczki koperku suszonego. Mieszamy porządnie.
Na talerz wykładamy ciepłą kasze, garść sałaty, rzeżuchę. Okładamy burakami i posypujemy serem. Skrapiamy winegretem i pałaszujemy :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz